PwC: er ligt EURO 1,1 biljoen voor u klaar!

Ondernemingen moeten zuiniger omspringen met hun werkkapitaal, concludeert wereldwijd onderzoek.

Ze lijken de harde lessen van 2008 al weer vergeten te zijn: er wordt te veel werkkapitaal ongebruikt gelaten. Er ligt een schat van € 1,1 biljoen voor het grijpen, bij de goedkoopste financieringsbron die er is: het werkkapitaal.
 
Dat concludeert PwC naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 13.000 bedrijven. “Working capital is a barometer for how freely cash flows,” aldus het rapport. In efficiënt gerunde ondernemingen stroomt die cash echt, is ze vloeibaar. Bij te veel ondernemingen zit de cash vast in het werkkapitaal, bijvoorbeeld in facturen die nog betaald moeten worden, en dat beperkt de groeimogelijkheden van die ondernemingen – onnodig.  Het doel moet zijn om de werkkapitaalbehoefte minimaal te houden, zonder dat de normale gang van zaken daar onder lijdt.
__________________________________________________________________________________
Realiseer een structureel betere cashpositie en bepaal de optimale financieringsconstructie. Ontdek in twee dagen alle aspecten van werkkapitaal analyse, performance indicatoren en optimalisatie tijdens de masterclass Strategisch Werkkapitaal Management. Meld u direct aan.
__________________________________________________________________________________ 

PwC onderzocht de jaarverslagen van de bedrijven over een periode van 10 jaar, en concludeert dat daar dus €1,1 biljoen te verdienen valt.  Er zijn wel positieve signalen: zo wisten Britse bedrijven hun werkkapitaalbehoefte in 2015 te verlagen met £14 miljard, vergeleken met de £124 miljard die ze gezamenlijk nodig hadden in 2014. Daarmee deed GB het beter dan andere landen, bijvoorbeeld door een 16% lagere DSO (Days Sales Outstanding)  van 36,6 dagen, versus het wereldgemiddelde van 43,3 dagen. De dreiging van de Brexit zal daar de neiging om rekeningen sneller te laten betalen, voorraden te minimaliseren en het werkkapitaal te verlagen alleen maar vergroten, zo verwacht PwC.
 
Het gevolg is dat de Britten het beter zullen blijven doen dan hun Europese collega’s: het verschil is nu al bijna zes dagen werkkapitaal (DSO plus DIO (days of inventory outstanding) en DPO (days payable outstanding), 38 versus 43,7 dagen. Alhoewel we daarbij wel moeten meerkenen, waarschuwt PwC, dat wij op het vasteland veel meer zware industrie hebben dan de Britten die een groter deel van hun nationaal inkomen verdienen met retail en diensten.

Gerelateerde artikelen