PwC door Britse FIOD aangepakt

Accountant PwC is onderwerp van onderzoek van de Britse FIOD, vanwege de boekhoudcontroles bij supermarktketen Tesco.

Tesco kreeg goedkeuring van PwC voor zijn boekhouding, maar in september bleek het opnieuw een winstwaarschuwing te moeten afgeven over het eerste halfjaar. Toen bleek dat het veel te positief was over zijn winst en £250 miljoen teveel had becijferd, later nog eens uitgebouwd tot £263 miljoen, werd om nader onderzoek gevraagd.
Het Britse parlement vuurt de Britse FIOD aan de vier grote accountantskantoren harder aan te pakken na zulke missers bij zijn bedrijven. De Britse waakhond is een onderzoek begonnen naar fouten in de boekhouding.
PwC doet sinds 1983 de boekhouding voor Tesco. 
Eind september kwamen PwC en zijn rivalen KPMG, EY en Deloitte in Nederland zwaar onder vuur te liggen na een vernietigend rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM onderzocht bij elk van de zogenoemde ‘Big Four’ tien controles die werden uitgevoerd in 2012 en 2013. PwC scoorde op vier daarvan een onvoldoende, evenals Deloitte. KPMG kwam het slechtst voor de dag met zeven onvoldoendes, terwijl bij EY drie rapportages ondermaats waren.PwC trok daarop voor de komende drie jaar 20 miljoen euro extra uit om de kwaliteit van zijn diensten te verbeteren.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen