Provincies gaan sneller betalen

De provincie Limburg betaalt rekeningen van bedrijven voortaan binnen 14 dagen. Gedeputeerde Herman Vrehen maakte dat onlangs bekend. De nieuwe voorschriften gaan onmiddellijk in. Limburg is daarmee volgens MKB Nederland de eerste overheidsinstantie die de versnelde betaling toepast, meldt dagblad De Limburger.

Momenteel houdt de provincie nog, net als alle Nederlandse overheden, een betalingstermijn van 45 dagen aan. De maatregel is bedoeld om vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) een impuls te geven in deze tijden van kredietcrisis.

Door sneller te betalen, hoeven bedrijven minder geld zelf voor te schieten. Dat maakt hen minder afhankelijk van de banken die nog maar beperkt leningen verstrekken.
Onderzoek leert dat 15 procent van alle Nederlandse bedrijven in de problemen komt door late betalingen. De overheid is daarbij een van de grootste boosdoeners.

Terwijl ieder ander een rekening binnen dertig dagen moet betalen, gunnen overheden zichzelf de helft meer tijd. Landelijk gaat het alleen al voor het rijk om tien miljard euro per jaar. In Limburg betreft het volgens gedeputeerde Vrehen om een bedrag van driehonderd miljoen.

Gerelateerde artikelen