Productie industrie 7 procent lager

Productiedaling neemt weer toe, voor het eerst in vijf maanden ook minder vertrouwen.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 6,8 procent lager dan in september 2019. Na drie maanden waarin de krimp steeds kleiner werd, was er in september weer een grotere daling van de productie. Het vertrouwen van industriële bedrijven was in oktober voor het eerst na vijf maanden negatiever dan een maand eerder. Dat maakt het CBS vandaag bekend.

Bijna twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerden in september opnieuw minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het merendeel van die branches was de krimp ook groter dan een maand eerder. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie kromp de productie van de branche reparatie en installatie van machines het sterkst. Daarentegen produceerde een belangrijke branche als de chemie voor de derde maand op rij meer dan een jaar eerder.

Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten, belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, verbeterde in oktober voor de zesde maand op rij en was voor het eerst na juni 2019 weer positief. De stemming over de huidige bedrijvigheid was minder negatief, maar de verwachting over de komende maanden minder positief. In Duitsland nam de bezettingsgraad ook toe, van 75,3 naar 79,8 procent. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in september met bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. De krimp is lager dan in de zes voorgaande maanden.

(bron: ANP; foto: Science in HD, Unsplash)

Gerelateerde artikelen