Privé voorschieten bedrijfsuitgaven minder populair en lastiger

De onzekere economische situatie heeft ook invloed op het werk van finance professionals.

Eén op de drie finance professionals (36%) schiet vanwege de huidige economische situatie minder graag geld voor bedrijfsuitgaven voor. Dit geldt ook voor dertig procent van de kantoormedewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van het platform voor uitgavenbeheer Moss onder ruim 1000 finance professionals en kantoormedewerkers.

  • geld ontbreekt om geld voor te schieten voor bedrijfsuitgaven
  • controle op budgetten belangrijker
  • behoud van financiële gezondheid wordt een probleem

Negentien procent van de kantoormedewerkers geeft in het onderzoek aan het geld niet te hebben om uitgaven voor het bedrijf voor te schieten. Bovendien is twintig procent van hen bang om in geldproblemen te komen als ze lang moeten wachten op de uitbetaling van hun declaraties.

Veranderde werkzaamheden

De onzekere economische situatie heeft ook invloed op het werk van finance professionals. Voor bijna driekwart van deze professionals (71%) zijn de werkzaamheden namelijk veranderd door de economische verwachtingen. Zo moeten zij nu beter op budgetten letten (47%), meer controle houden over bedrijfsuitgaven (36%) en vaker budgetten en rapportages opstellen (26%). Het zicht houden op budgetten ging immers in het verleden nogal eens fout: maar liefst 28 procent van de finance professionals is weleens te laat achter budgetoverschrijdingen gekomen.


Moss is een financieel management tool voor uitgavenbeheer. Het bedrijf is sinds 2021 gevestigd in Nederland. De tool biedt zakelijke klanten een veilige en eenvoudige toegang tot zowel virtuele als fysieke creditcards. Naast kaarten worden ook declaraties en facturen geautomatiseerd dankzij integraties met boekhoudsystemen. Moss is in het bezit van een licentie van de Duitse toezichthouder BaFin.

Overzicht houden wordt lastiger

Ook is het overzicht houden in de uitgaven bij de bedrijven van ruim driekwart finance professionals (77%) door de lastige economische tijden nog belangrijker is geworden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veertig procent van de finance professionals is inzicht krijgen in de financiële data namelijk momenteel nog een dagtaak.

Behoud van financiële gezondheid

David Soos, general manager van Moss Nederland: “In deze onzekere economische tijden krijgen bedrijven verschillende uitdagingen voor hun kiezen. Eén daarvan is het behouden van de financiële gezondheid. Dit kan lastiger zijn dan voorgaande jaren en finance teams dragen hier een grote verantwoordelijkheid voor. Dat is echter niet altijd gemakkelijk aangezien een groot deel van deze teams geen realtime inzicht in de uitgaven heeft, doordat veel tools voor uitgavenbeheer gedecentraliseerd zijn. Pas wanneer er volledig en realtime inzicht in de financiën is dankzij de juiste technologie en de juiste koppelingen, kunnen finance professionals zien aan welke knoppen er wel of juist niet gedraaid moeten worden.”


De huidige turbulentie vereist slagvaardig sturen van strategie tot werkvloer. Als omstandigheden ingrijpend veranderen, volstaat een traditioneel besturingssysteem niet. Door te sturen op gedrag, per activiteit, op een datagedreven manier, worden medewerkers op de werkvloer in staat gesteld slagvaardig op te treden. Schrijf je personeel in voor de tweedaagse NBA opleiding ‘Datagedreven management control‘.


Gerelateerde artikelen