Primark verliest ruim een miljard aan omzet door winkelsluitingen

Primark werd het afgelopen halfjaar zwaar geraakt door de coronacrisis.

 De meeste filialen van Primark waren ruim de helft van die tijd gesloten door lockdownmaatregelen en de winkelketen verkoopt geen kleren via internet. Daardoor verloor het bedrijf 1,1 miljard pond aan omzet, omgerekend bijna 1,3 miljard euro.

“We kijken ernaar uit om onze klanten weer te verwelkomen in onze winkels wanneer de lockdownmaatregelen worden versoepeld”, zegt George Weston, de topman van het Britse moederconcern Associated British Foods. In de eerste week na de heropening op 12 april op de Britse thuismarkt meldt Primark recordverkopen in Engeland en Wales. In Nederland kan op dit moment worden gewinkeld op afspraak.

Weston is optimistisch over de groeimogelijkheden op de lange termijn voor Primark. Er staan winkelopeningen gepland, vooral in Zuid- en Oost-Europa. De keten breidt onder meer uit in Polen, Italië en Frankrijk. Ook in Rotterdam wordt een nieuwe Primark geopend.

In de zes maanden tot eind februari bedroeg de omzet van Primark zo’n 2,2 miljard pond. Daarmee lagen de opbrengsten 40 procent onder het niveau van een jaar eerder. De winst voor aftrek van belastingen van Primark daalde met 90 procent naar 43 miljoen pond.

Gerelateerde artikelen