Prijzen van goud en bitcoin breken records

Goud stijgt door zwakkere dollar en de bitcoin door noteringen van bitcoinfondsen.

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt in Singapore tot 2135 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee werd het oude recordniveau van iets meer dan 2075 dollar uit augustus 2020 ruimschoots verbroken.

De goudprijs gaat nu al wekenlang omhoog. Dat komt met name door de zwakkere dollar door toenemende speculaties dat de Amerikaanse centrale bank al komend voorjaar kan beginnen met het verlagen van de rente. Door een zwakkere dollar wordt goud goedkoper voor handelaren met andere valuta. Daardoor is er meer vraag en dat stuwt de prijs.

Ook de bitcoin stijgt snel in waarde. Voor het eerst sinds mei 2022 heeft de koers van de bitcoin de 40.000 dollar gehaald. Dat gebeurde op de beurs in Singapore. De prijs van de digitale munt is daarmee nu in 2023 met 142 procent gestegen. De hoogste prijs ooit haalde bitcoin in november 2021: 69.000 dollar.

De Amerikaanse toezichthouder geeft mogelijk volgende maand al toestemming voor de eerste beursgenoteerde bitcoinfondsen. Verschillende grote financiële bedrijven, waaronder BlackRock, hebben daarvoor onlangs aanvragen ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Als de beurswaakhond de aanvragen goedkeurt, levert dat miljarden dollars aan extra cryptobeleggingen op.

Gerelateerde artikelen