Prijsplafond voor energie

ACM stelt extra onderzoek in naar energiebedrijven
Overheid neemt een deel van de energierekening over. 

Voor huishoudens komt er een prijsplafond voor gas en elektriciteit. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde miljoenennota. 

Met de invoering van het prijsplafond neemt de overheid een deel van de energierekening over. 

Het plan gaat uit van een gemiddeld energiegebruik. Dat is 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar. Het kabinet denkt aan een plafond van zo’n 1,50 euro voor een kuub gas en van 70 cent voor een kWh elektra. Voor het verbruik boven de 1200 m3 en 2400 kWh betalen huishoudens wel gewoon het volle pond. Het kabinet werkt nog aan een pakket voor het midden- en kleinbedrijf. De korting die een gemiddeld huishouden hiermee krijgt, schat het kabinet “omgeven met onzekerheden” over een jaar op 2280 euro.
Als de stijging van de gasprijs meevalt, kan het prijsplafond lager komen te liggen. Voor gas geldt dat het maximaal verlaagd zal worden tot 1,20 euro per m3. Die prijzen zijn inclusief de belastingen op gas en elektriciteit.

Het plafond gaat een jaar gelden, vanaf 1 januari 2023, maar het kan al vanaf 1 november 2022 invloed hebben op de hoogte van voorschotten die klanten nu betalen aan hun energiebedrijven.

Een voor 2023 voorgestelde verlaging van de energiebelasting gaat niet door wanneer het prijsplafond een feit is.

Gerelateerde artikelen