Premies schadeverzekeringen stijgen opnieuw

Volgens verzekeringsmakelaar Marsh stegen de wereldwijde zakelijke schadeverzekeringspremies in het tweede kwartaal van 2021 met 15%.

Het is het 15e kwartaal op rij dat tarieven op de wereldwijde zakelijke schadeverzekeringsmarkt stijgen volgens de Global Insurance Market Index van Marsh. Het volgt op jaar-op-jaar gemiddelde stijgingen van 18% in het eerste kwartaal van 2021 en 22% in het vierde kwartaal van 2020.

In alle regio’s wereldwijd laat de index gematigde stijgingen zien als gevolg van tragere rentestijgingen in eigendomsverzekeringen (behalve in Europa), en financiële en professionele verzekeringen (behalve in Azië en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC)). Het wereldwijde samengestelde tarief werd gestimuleerd door een samengestelde prijsstijging van 28% in het Verenigd Koninkrijk (35% in Q1 2021) en 23% in de Pacific-regio (29% in Q1 2021). In de VS stegen premies naar 12% (14% in Q1), in Azië naar 6% (8% in Q1), in LAC naar 4% (5% in Q1) en in Continentaal Europa bleven premies (t.o.v. Q1) met 13% gelijk. 

Andere highlights uit het onderzoek:

• De prijzen voor brandverzekeringen stegen wereldwijd gemiddeld met 12%. Dat is een daling ten opzichte van de stijging van 15% in het eerste kwartaal van 2021. De prijzen voor aansprakelijkheidverzekeringen stegen gemiddeld met 6%, wat hetzelfde was als in het voorgaande kwartaal.

• Binnen de belangrijkste verzekeringsproducten laten de financiële en professionele aansprakelijkheidsverzekeringen – vergeleken met 40% in het eerste kwartaal – opnieuw het hoogste stijgingspercentage zien, namelijk 34%. 

• De premies van cyberverzekeringen stegen in de VS met 56% (vergeleken met 35% in Q1) en in het VK met 35% (vergeleken met 29% in Q1). Deze prijzen worden gedreven door de frequentie en ernst van ransomware-claims.

Nationale Benchmark Schadeverzekeringen

Naast de Global Insurance Market Index heeft Marsh Nederland onlangs marktonderzoek gedaan onder 400 Nederlands bedrijven met een omzet tussen de 25 miljoen en 1 miljard euro naar de afgelopen continuatie van zakelijke schadeverzekeringen. Uit deze Nationale Benchmark Schadeverzekeringen blijkt dat, naast premieverhogingen, ook strengere voorwaarden en meer preventieve maatregelen gevraagd worden. Concreet betekent dit een verhoging van de totale kosten.

De preventieve maatregelen kosten gemiddeld € 276.000, een toename van meer dan € 25.000 ten opzichte van vorig jaar. Samen met de premiestijgingen en aangepaste condities – in de vorm van aangepaste eigen risico’s, beperktere voorwaarden en/of aangepaste limieten – is dat voor bedrijven aanleiding om het onderwerp bedrijfsverzekeringen hoger op de agenda van het management te zetten.

Het onderzoek laat tevens zien dat de Total Cost of Risk (TCOR) benadering aan populariteit wint. Dit is de som van alle kwantificeerbare kosten van risico’s waar een organisatie verantwoordelijk voor is. Het gaat hierbij om verzekeringspremies, ingehouden verliezen (eigen risico), onverzekerde verliezen, indirecte kosten van claims, administratieve lasten en kosten. Maar ook bijvoorbeeld reputatieschade en transactiekosten.

De Global Insurance Index Q2 2021 kan hier worden gedownload

De Nationale Benchmark Schadeverzekeringen 2021 kan hier worden gedownload

Gerelateerde artikelen