Plasterk: ‘In 15 gemeenten slaapt de rekenkamer’

Volgens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) telt Nederland vijftien gemeenten waar de rekenkamer langdurig niets uitvoert. Ze hebben volgens hem al jaren geen rekenkameronderzoek uitgevoerd en hebben ook niet het voornemen de rekenkamerfunctie binnen afzienbare tijd te activeren. Dat schrijft hij in antwoord op kamervragen.

Plasterk heeft de gemeenten om een verklaring gevraagd. Hij beraadt zich nog op mogelijke stappen om deze gemeenten te bewegen de situatie in overeenstemming te brengen met de wet, zegt hij. Volgens de minister zijn er ook elf rekenkamers die tijdelijk stilliggen. Dat kan door een bijzondere situatie komen, zoals een herindeling. Maar het mag allemaal niet te lang duren, zegt Plasterk.
Mede met het oog op de decentralisaties en de daarbij behorende toename van de gemeentelijke middelen, neemt het belang van onafhankelijk onderzoek door rekenkamers volgens Plasterk alleen maar toe. “Dat verhoudt zich slecht tot slapende rekenkamers en dalende budgetten.”
Het toebedelen van budget aan rekenkamers is een taak die bij de lokale autonomie ligt, maar de minister wil desondanks onderzoeken hoeveel gemeenten het afgelopen jaar de budgetten voor hun rekenkamers hebben verminderd en met hoeveel. Op dit moment zegt hij daar geen zicht op te hebben. Plasterk wil voor het zomerreces de uitkomsten van dat onderzoek bekendmaken.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen