Plan zwaarder belasten erfgenamen familiebedrijven van de baan

Het plan van staatssecretaris Wiebes van Financiën om erfgenamen van familiebedrijven zwaarder te gaan belasten, is weer van de baan. Financiën heeft het voorstel gisteren ingetrokken, na zware kritiek van onder meer VNO-NCW en tal van ondernemers.

Dit schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Volgens de krant heeft het ministerie laten weten dat er geen voornemens zijn om de regeling nog deze kabinetsperiode aan te passen. In plaats van een belastingverhoging kondigt een woordvoerder juist een belastingverlaging aan: de brede herziening van het fiscale stelsel die het kabinet voorbereidt, ‘zal per saldo gepaard gaan met belastingverlaging voor burgers en bedrijven’.
 
Gisteren barstte de kritiek los op het plan van Wiebes, dat eerder werd gelanceerd in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief liet Wiebes weten dat hij wil kijken of de bestaande vrijstelling kan worden vervangen door een lager vrijstellingstarief of een betalingsregeling. Hierop zeiden ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland ‘verbijsterd’ te zijn over het plan om erfgenamen van familiebedrijven zwaarder te gaan belasten. Ook Register Belastingadviseurs pleitte voor behoud van de regeling. Zelfs Wiebes’ eigen VVD nam bij monde van Kamerlid Helma Nepperus afstand van de plannen van de staatssecretaris.
Bron: Grant Thornton

Gerelateerde artikelen