Phillips krijgt apneu-debacle niet onder controle

Philips kleurt rood door medisch debacle
8.000 nieuwe meldingen in de VS, waaronder meerdere sterfgevallen

Philips heeft in november en december 8.000 nieuwe meldingen gedaan van problemen bij patiënten die mogelijk het gevolg zijn van defecte slaapapneu-apparaten. In 82 van die gevallen was er sprake van een sterfgeval, meldt de Amerikaanse toezichthouder voor medische apparaten FDA.

De problemen met de slaapapneu-apparaten draaien om het isolatieschuim in de machines. Dat kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen, met mogelijke schade voor de gezondheid als gevolg. In totaal moet Philips 5,5 miljoen apparaten vervangen vanwege het defect.

Het apneu-debacle drukt zwaar op Philips. Vorig jaar leed het bedrijf 1,65 miljard verlies. Ingrijpen van de leiding kost 3.000 medewerkers hun baan, waarvan 1.100 in Nederland.

Philips benadrukt in een update dat meer dan 90 procent van de 99.000 meldingen van de sinds april 2021 gemelde incidenten geen ernstige gevolgen had. Daarnaast zegt een melding van een incident na het gebruik van de bewuste apparatuur niet direct dat er een verband is tussen die twee, schrijft het medisch-technologisch concern uit Nederland.

In totaal zijn 346 overlijdens gemeld die mogelijk te maken hebben gehad met de ondeugdelijke apparaten. Philips zegt al die meldingen te onderzoeken, maar tot op heden geen overtuigend bewijs te hebben gevonden dat die sterfgevallen in verband brengt met de technische problemen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen