‘Permanente kredietgarantie Kamp is steuntje bedrijfsleven’

Het bedrijfsleven kan vanaf volgend jaar permanent een beroep doen op de overheidsgarantie voor kredietverlening. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken besloten.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is dit een welkome steun in de rug van het bedrijfsleven. Vooral het mkb profiteert hiervan. Financiering van het bedrijfsleven staat onder druk door de huidige economische situatie, maar ook door de wet- en regelgeving op de bankensector dat het uitleenvermogen beperkt.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de verlenging van de Garantieregeling Ondernemersfinanciering (GO-regeling) en de borgstellingsregeling voor het mkb (Bmkb). In deze economisch slechte tijden is het goed dat de overheid banken blijft verleiden om bedrijven, waarbij banken terughoudend zijn met financieren als gevolg van onvoldoende onderpand, met deze garantieregelingen over de streep te trekken, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. De groei van de economie moet immers wel gefinancierd worden.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet de politiek zich tegelijkertijd ook realiseren dat de kredietverlening mede wordt geremd doordat banken te maken hebben met een stapeling aan regelgeving. Door deze eisen kunnen zij minder krediet uitlenen. Zo’n 52 procent van de mkb-bedrijven, die een kredietaanvraag doet bij een bank, krijgt nu geen lening vanwege een te hoog risicoprofiel. Bij het grootbedrijf is dat in slechts 4 procent het geval. Dat blijft uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken.

Bron: VNO-NCW

Gerelateerde artikelen