Permanente audit kost externe accountants werk

Steeds meer bedrijven schakelen over naar permanente interne controle van hun financiële informatie. Daarvoor gebruiken zij volledig geautomatiseerde systemen. Door deze continue interne audits besparen bedrijven kosten op externe accountants.

Dit meldt Accountant.nl, die zich baseren op een nog lopend onderzoek van het Institute of Internal Auditors (IIA). Volgens de studie doet reeds 28 procent van de onderzochte bedrijven aan een of andere vorm van interne continuous auditing. Vijftien procent wil er dit jaar nog mee starten.

Veel bedrijven starten de permanente auditing op deelterreinen waar veel risico’s mee verbonden zijn. Bijvoorbeeld uitgaven via creditcards en vorderingen op klanten.

Eén van de bedrijven die met de permanente interne audit zijn begonnen, is de Amerikaanse tak van Siemens Financial Services. Elke nacht wordt de informatie van Siemens automatisch doorgelicht. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om informatie over de risico’s die met klanten verbonden zijn.

Non-stop interne auditing is bedoeld om tijdig signalen te krijgen als er in financieel opzicht iets verkeerd dreigt te gaan in de organisatie. Maar het bespaart ook op de kosten voor de externe accountant. De kosten voor accountants stijgen doorlopend blijkt uit het onderzoek.

Het IIA waarschuwt dat de geautomatiseerde controle niet de menselijke kant van de interne controle kan vervangen. De permanente controle is juist een antwoord op de toename van het aantal gebieden waarop de interne controle zich tegenwoordig richt. Maar dankzij de permanente geautomatiseerde controles kunnen de interne accountants zich meer bezighouden met hun kerntaken.

Gerelateerde artikelen