Pensioenuitkering beschikbare premieregeling in het tweede kwartaal gestegen

De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling is in het tweede kwartaal van 2015 met 20 procent gestegen.

Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kan een pensioen tegemoet zien van 640 euro per maand. Een kwartaal eerder was dat nog 532 euro per maand. Begin vorig jaar lag de verwachte uitkering op 800 euro. De uitkeringen voor een 25-jarige en 55-jarige stegen in het tweede kwartaal van 2015 met 9 procent. 
Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing. De Pensioenvergelijker is een index waarmee Aon Hewitt ieder kwartaal de potentie van beschikbare premieregelingen peilt. 
Marktrente en beurzen 
De index staat per eind juni 2015 op 80, 14 punten hoger vergeleken met eind maart, maar nog altijd 20 punten lager dan op de peildatum van 1 januari 2014. De stijging werd vooral veroorzaakt doordat de marktrente met 0,8 procentpunt steeg. Bij een hogere marktrente is het goedkoper om pensioen aan te kopen en dat zorgt voor een hogere pensioenuitkering. Ook de verwachte rendementsontwikkeling op de aandelenbeurzen steeg licht ten opzichte van een kwartaal eerder.
Marktontwikkelingen
“Sinds de start van de Pensioenvergelijker begin 2014 is de index alleen maar gedaald, hoofdzakelijk als gevolg van de gedaalde marktrente,” zegt Marsha van Beusekom, Investment Consultant bij Aon Hewitt. “Voor het eerst zijn de vooruitzichten gunstiger geworden, al zijn deze nog niet terug op het niveau van begin 2014.”
In de Pensioenvergelijker wordt een vergelijking gemaakt met een middelloonregeling bij een gemiddeld pensioenfonds. De vooruitzichten voor deelnemers aan dergelijke pensioenregelingen zijn ook gunstiger geworden, maar stegen minder sterk, doordat pensioenfondsen sinds 15 juli hun pensioenverplichtingen zwaarder moeten waarderen. Gepensioneerden moeten daardoor langer moeten wachten voordat hun pensioenuitkering aangepast wordt aan de inflatie.
Bron: Aon Hewitt

Gerelateerde artikelen