‘PE-markt verandert drastisch’

Private equity-bedrijven vergroten hun invloed in hun investeringen door de kredietcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU). Door de beperkte beschikbaarheid van krediet hebben de investeerders minder kapitaal voor nieuwe investeringen en moeten rendementen worden behaald door de financiële prestaties van hun deelnemingen te verbeteren.

EIU ondervroeg 220 executives van private equity-bedrijven in Europa en Noord- Amerika in opdracht van Celerant Consulting. De ondervraagden verwachten dat de kredietcrisis de sector drastisch zal hervormen. Twintig procent van de ondervraagden denkt dat een volledig nieuw financieringsmodel de oplossing is.

Een kwart van de respondenten in de Benelux is van plan meer te interveniëren in de bedrijven waarin ze hebben geïnvesteerd. Ook consolidatie binnen de private equity-sector, minder buyouts en minder grote investeringen worden als opties genoemd.

Nederlanders conservatief
Bijna de helft van de ondervraagden (44 procent) overweegt deals buiten de gebruikelijke sectoren, zo’n 42 procent zoekt deals van een andere omvang. De Nederlandse private equity-huizen zijn het minst tot verandering bereid. Ze kijken liever niet naar transacties buiten hun gebruikelijke geografische gebied, bedrijfsgrootte en sector.

Slechts een op de vijf private equity-bedrijven is van plan om de komende twaalf maanden minder activiteiten te ontplooien. Twee procent wil banen schrappen. Herstel vindt relatief snel plaats, als we de ondervraagden geloven. Twee op de drie private equity-leiders in de Benelux verwacht dat de markt volledig hersteld is binnen nu en medio 2010.

Gerelateerde artikelen