Paul Tang (PvdA): Gelijk speelveld winstbelasting voor alle bedrijven

Als volleerde spelers in het balletje-balletje spel, weten de multinationale bedrijven hun winsten vliegensvlug over de grenzen van lidstaten te verschuiven. Tot de winsten onzichtbaar worden voor de belastingdienst. Dat spel is een belangrijke slag toe te brengen.

Vandaag presenteert Europarlementariër Paul Tang van de PvdA, samen met zijn collega Alain Lamassoure van de Franse Republikeinen, hun concept-rapport voor de Europese (grondslag van de) winstbelasting in Europa (3CTB). Samen scherpen ze de voorstellen van de Europese Commissie verder aan.

Tang en Lamassoure willen dat het Europese regime straks voor veel meer bedrijven gaat gelden. En niet alleen voor allergrootste multinationals met een omzet van 750 miljoen euro of meer. Bovendien stellen zij voor om ook bedrijven die alleen digitaal in Europa opereren te belasten. Google, Facebook, Uber en AirBNB moeten net als alle andere bedrijven winstbelasting betalen waar ze winst maken. Verder moedigen ze de Europese landen aan om geen half werk te leveren. Door te kijken naar de geconsolideerde winst van een multinational worden de mogelijkheden voor belastingontwijking beduidend kleiner én biedt het voordeel van één aangifte, en niet 27 afzonderlijke aangiften.

Paul Tang: “De Europese Commissie heeft ervoor gekozen het voorstel voor een Europese winstbelasting in twee delen op te knippen. Vrijwel iedereen, van grote bedrijven tot activisten, wil voorkomen dat er straks alleen een grondslag wordt ingevoerd. Juist de consolidatie van winsten – dat wil zeggen het samenbrengen door bedrijven van alle winsten waar dan ook gemaakt –  biedt de voordelen van de Europese aanpak. Wij keren ons dan ook het knippen in twee delen.”

De rapporten van Tang en Lamassoure zijn ook ambitieuzer in de reikwijdte van het voorstel. Paul Tang ligt toe: “We willen het speelveld tussen de kleine en grote bedrijven gelijktrekken. De gekozen drempel van 750 miljoen euro als netto omzet is daarvoor veel te hoog. Dat gaat maar om 1,6% van alle bedrijven in Europa. Daarom stellen we voor om de drempel te verlagen naar 40 miljoen euro.”

De 3CTB is meer robuust en meer modern dan de huidige, nationale stelsels van winstbelasting, door niet langer proberen te de locatie van ‘footlose’ financieel en intellectueel kapitaal te bepalen. Maar, aanwezigheid van digitale platforms is een reëel kenmerk van de moderne economie en moet in het voorstel terugkomen.

“De 3CTB is de winstbelasting voor de 21ste eeuw. Nu kunnen Tech-reuzen als Google en Facebook vrijwel geen cent belasting betalen over het geld dat ze in Nederland of andere landen verdienen. Om dit te ondervangen introduceren we een definitie van digitale aanwezigheid van een bedrijf in Europa. Noem het een Google-tax, hoewel de Britse variant anders is.”

Gerelateerde artikelen