Pak Google harder aan

Bedrijven en branche-organisaties willen dat de EU zich harder opstelt tegen techreuzen.

Antitrustautoriteiten in de Europese Unie moeten zich harder opstellen tegen Amerikaanse techreuzen als Google die hun marktdominantie zouden misbruiken. Een groep van 165 bedrijven en brancheorganisaties uit 21 EU landen heeft daartoe vandaag opgeroepen in een brief aan EU-commissaris Margrethe Vestager, die antitrustpraktijken in haar pakket heeft. De klagers vinden dat de betreffende bedrijven hun eigen diensten op het web oneerlijk bevoordelen.

Zo zou Google zijn eigen diensten, zoals die voor accommodatie, reizen en banen, hoger in zijn zoekresultaten zetten, wat tegen de regels zou zijn. Volgens de klagers duurt het te lang voordat nieuwe Europese regels kunnen voorkomen dat dominante onlineplatforms hun eigen diensten bevoordelen. Ze dringen er bij Vestager op aan snel te handelen om ervoor te zorgen dat Google zijn concurrenten gelijk behandelt in de zoekresultaten.

Vestager zal op 2 december een wetsontwerp aankondigen. Daarvoor is wel de inbreng van de EU-lidstaten en het Europees Parlement nodig voordat het tot daadwerkelijke wetgeving komt. Dit proces kan een jaar of mogelijk nog langer duren. Het is ook onduidelijk of de nieuwe regels van invloed zullen zijn op de presentatie van de zoekresultaten van Google.

Vestager heeft in de afgelopen drie jaar boetes van in totaal bijna 8,3 miljard euro opgelegd aan Google voor het misbruiken van zijn marktmacht. Het ging onder meer om oneerlijke praktijken met Googles winkelvergelijkingsdienst, besturingssysteem Android en zijn reclamebedrijf.

(bron: ANP; foto: Morning Brew, Unsplash)

Gerelateerde artikelen