Overzicht Days Sales Outstanding (DSO) van 77 bedrijfssectoren

Managementadviesbureaus wachten gemiddeld 45 dagen op de betaling van hun klanten. Daarmee scoort de sector beduidend slechter dan het landelijk gemiddelde van 35 dagen en is het een van de dalers ten opzichte van referentiejaar 2009.

Dat blijkt uit onderzoek van Verkoopjevordering.nl op basis van de laatste cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS).
 
Voorts wijst het onderzoek uit dat 47 bedrijfssectoren langer op de betaling van hun klanten wachten dan het jaar ervoor. 30 sectoren wisten de duur van openstaande vorderingen juist te verkorten.

Bedrijfssectoren die de wachttijd op hun geld op zien lopen, zijn onder meer: Radio en TV-omroepen, bedrijven in de aardgaswinning en bedrijven in de chemische industrie.

De lijst van sectoren waar minder snel betaald werd, wordt aangevoerd door de radio en televisieomroepen. Zij wachtten in 2010 liefst 32 dagen langer dan in het referentiejaar 2009. Bedrijven in de winning van aardgas volgen daarop met een teruggang van 22 dagen (van 43 naar 65 dagen). In de chemische industrie duurde het 16 dagen (van 30 naar 46 dagen) langer alvorens de betalingen van klanten waren bijgeschreven. Branches die hun geld eerder wisten te ontvangen waren onder meer energiebedrijven (van 59 naar 49 dagen), visserijbedrijven (van 30 naar 20 dagen) en bedrijven in de machine-industrie (van 49 naar 41 dagen).

Opvallend was ook de daling van het aantal dagen dat overheidsdiensten op hun geld moeten wachten. Ten opzichte van referentiejaar 2009 hoefden overheden 8 dagen minder lang op hun geld te wachten. Dit is opvallend, omdat de overheid zelf wordt gezien als Nederlands traagste betaler.

Zie hier het volledige brancheoverzicht

Bron: Verkoopjevordering.nl

Gerelateerde artikelen