Overnames mediasector dalen, life sciences ongedeerd

Het aantal overnames in de Europese mediasector is flink gedaald in 2008. Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat de fusie- en overnameactiviteit in de Europese mediasector is met 66 procent daalde.

Er werden in 2008 135 deals gesloten met een totale waarde van in 17 miljard euro. Dat waren er in 2007 nog 178, de totale waarde was toen 26 miljard euro, aldus de Financial Times.

Volgens Oliver Wolf, partner bij PwC en mede-auteur van het rapport, is de daling te wijten aan een tekort aan beschikbare leningen en een verschil tussen de prijsverwachtingen tussen kopers en verkopers. Vooral in Groot-Brittannië liep het aantal gesloten deals terug.

Daar daalde de totale waarde van de deals met 85 procent naar 4 miljard euro. Het aantal deals daalde van 75 in 2007 naar 43 in 2008. Volgens PwC is de verhouding tussen netto schuld en winst van Europese mediabedrijven in 2008 gestegen van 2,8 naar 3,1.

Wolf stelt dat hiermee het risico is vergroot dat bedrijven zichzelf niet meer kunnen financieren. Overnames in life sciences zijn niet geraakt door de crisis. Dat constateren de advocaten van nichekantoor CORP. Volgens hen drijft de life science-sector op het onderzoek door wetenschappers, en dat gaat gewoon door.

Gerelateerde artikelen