Overnamemarkt toont tekenen van herstel in tweede kwartaal 2009

Het tweede kwartaal van 2009 toont een licht herstel van de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Dit blijkt uit cijfers van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl. In het tweede kwartaal zijn er 12% meer deals gesloten dan in het eerste kwartaal. Het herstel is grotendeels afkomstig van Nederlandse partijen die in eigen land investeren. Het aandeel van cross border-deals is afgenomen.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is het aantal deals gedaald van 220 in het tweede kwartaal van 2007 naar het dieptepunt van 76 deals in het eerste kwartaal van dit jaar. Het tweede kwartaal van 2009 telde 85 deals. Sinds het tweede kwartaal van 2007 is twee keer eerder een stijging waargenomen ten opzichte van het aantal deals van een voorgaand kwartaal. Maar de stijgingen waren niet zo groot als die in het tweede kwartaal van 2009.

 

Uit de databank van OverFusies.nl blijkt verder dat het aantal cross border-deals af is genomen ten opzichte van het aantal puur Nederlandse deals. In het eerste halfjaar van 2009 zijn er 161 deals gesloten. De helft daarvan bestaat uit deals tussen een Nederlandse koper en verkoper. In dezelfde periode in 2008 was dat nog 25%. Bij de cross border-deals is het initiatief verschoven naar de Nederlandse kant. In het eerste halfjaar van 2008 was bij 55% van de cross border-deals de koper buitenlands en de verkoper Nederlands. In 2009 liggen de verhoudingen precies omgekeerd.

De grootste deal van het eerste halfjaar is de overname van Essent door RWE voor €9,3 miljard. Met vier van de vijf grootste deals van het eerste halfjaar, stond de energiesector in de spotlights: de overname van Essent voor €9,3 miljard, Nuon voor €8,5 miljard, Oranje Nassau Energie voor €630 miljoen en Total Raffinaderij Nederland voor €516 miljoen. De enige grote deal buiten de energiesector, is de overname van farmaceut Zentiva door Sanofi-Aventis voor €1,66 miljard.

De energiesector is de enige sector waar in 2009 meer deals zijn gesloten dan in het eerste halfjaar van 2008. De splitsing van de productie- en leveringsactiviteiten van energiebedrijven en het faillissement van Econcern hebben hier sterk aan bijgedragen. Tennet heeft de hoogspanningsnetwerken van Essent, Nuon en Delta gekocht. De verkoop van onderdelen van het failliet verklaarde duurzame energiebedrijf Econcern heeft in juni zeven deals opgeleverd.


 

Gerelateerde artikelen