Overleg topbankiers over risicocultuur

Verschillende internationale topbankiers komen dit weekend samen in het Zwiterse Basel op uitnodiging van de Bank for International Settlements (BIS). Zij zullen daar de heropleving van het nemen van 'buitensporige risico's' bespreken.

Dit meldde de Financial Times donderdag. De onverantwoorde risico’s bij financiële instellingen waren een belangrijke motor voor het ontstaan en de omvang van de economische crisis. In de uitnodiging toont BIS zich dan ook bezorgd over de financiële instellingen die ‘terugvallen in hun agressieve gedrag dat in pre-crisistijden domineerde’.

Daarnaast maakt de BIS, te beschouwen als de centrale bank onder de centrale banken, zich zorgen dat ‘het zeer goedkope en overvloedige geld’ het nemen van buitensporige risico’s aanmoedigt.

In een brief bij de uitnodiging schetste BIS de hoofdlijnen van enkele voorstellen die tot een gezonder economisch klimaat moeten leiden. Eén van de voorstellen behelst een lagere rendabiliteit op het eigen vermogen, hetgeen volgens de BIS het nemen van risico’s zal verkleinen.

Bij de vergadering in Basel zullen onder meer Larry Fink van Black Rock, Vikram Pandit van Citigroup en John Stumpf van Wells Fargo aanwezig zijn. Lloyd Blankfein van Goldman Sachs en Jamie Dimon van JPMorgan Chase, banken die doorgaans worden neergezet als grote risiconemers , zullen opvallend genoeg verstek laten gaan.

 

 

 

Gerelateerde artikelen