Overheid VS grijpt in bij grootste hypotheekbanken

De grootste hypotheekverstrekkers van de VS, Fannie Mae en Freddie Mac worden door de Amerikaanse overheid onder curatele geplaatst. Ook investeert de overheid 100 miljard dollar in de hypotheekbanken. Dat maakte minister Henry Paulson van Financiën onlangs bekend.

Met de ingrijp heeft de overheid geprobeerd rust te creëren op de turbulente financiële markten en wordt feitelijk faillissement van de twee financiële reuzen voorkomen. Volgens Paulson zijn de twee te groot om failliet te laten gaan. Niet alleen zijn ze essentieel voor de Amerikaanse huizenmarkt, ook hebben centrale banken en bellegers wereldwijd geïnvesteerd in Fannie Mae en Freddie Mac.

In de eerder aangekondigde maatregelen zou de overheid ‘slechts’ aandelen op kopen en krediet verstrekken. Deze maatregelen worden nu genomen, maar daarnaast neemt de overheid ook de mach van de banken over. Paulson gaf aan dat de vooruitzichten van Fannie en Freddy met de maatregelen zijn verbeterd.

 

Positief effect beurzen
De beurzen in Europa en Azië hebben inmiddels positief gereageerd op de ingreep. Overal schoten de beurzen omhoog, in Amsterdam bijvoorbeeld met 3,7 procent. Analisten zeggen dat het ingrijpen van de overheid een keerpunt kan zijn in de internationale kredietcrisis.

Gerelateerde artikelen