Overheid overtrad regels met trackingsoftware

Veelgebruikte methode om emailings te volgen mag niet.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in strijd met de regels trackingsoftware gebruikt in persoonlijke emails aan studenten. DUO heeft dat tegenover de Volkskrant erkend. Na vragen hierover is de dienst in gesprek gegaan met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en is DUO voorlopig gestopt met trackingsoftware in persoonlijke mails.

DUO zou de met de software verzamelde informatie in een rechtszaak kunnen gebruiken als bewijs dat een student een bepaald bericht echt heeft ontvangen. Als de mail wordt geopend, wordt een piepkleine afbeelding gedownload, waarbij gegevens als het IP-adres worden geregistreerd. Met trackingsoftware kan het leesgedrag worden gevolgd.

De software die DUO gebruikt, zou in strijd zijn met de de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In de AVG staat welke data organisaties mogen verzamelen en aan welke voorwaarden ze daarvoor moeten voldoen. De AP stelt dat het erom gaat of gegevens herleidbaar zijn naar een persoon. Een IP-adres van iemand die een mail ontvangt is dat zeker.

Overigens is dit type software een veel gebruikt instrument in het bedrijfsleven om emailings te waarderen en te volgen. Staat het bij u al uit?

(bron: ANP, Volkskrant)

Gerelateerde artikelen