Overheid kan straks bedrijf inseinen bij risico cyberaanval

Bedrijven die gevaar lopen door hackers te worden aangevallen, worden vanaf vandaag gewaarschuwd door de overheid.
Dat schrijft het AD. Dit was een vurige wens van het kabinet omdat cyberaanvallen op bijvoorbeeld supermartketens ‘ontwrichtend’ kunnen werken.
 
Het kabinet zet de stap omdat het een gapend gat in de wetgeving ontdekte. Belangrijke bedrijven zoals voedselleveranciers of universiteiten kunnen nu nog niet gewaarschuwd worden bij een aanval. Bij Albert Heijn leidde dat bijvoorbeeld tot lege kaasschappen, eerder werden de websystemen van de Universiteit van Maastricht langere tijd gegijzeld.
 
De digitale diensten van de overheid mogen nu alleen bedrijven in de ‘vitale infrastructuur’ waarschuwen, zoals drinkwatervoorzieningen, financiële instellingen of elektriciteitsbedrijven. Het kabinet vindt dat een lacune in de wet uit 2016, waar het nu iets aan wil doen. Zo gaf minister Grapperhaus (Justitie) aan dat hij ‘wat verbaasd’ was, toen waarschuwen onmogelijk bleek. De schade van cybercrime is volgens hem jaarlijks 6000 miljard dollar.
 
Een speciale dienst van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat vanaf vandaag bedrijven daarom “proactief informeren”, bijvoorbeeld als er een beveiligingslek zit in hun cyberverdediging.
 
 
(ANP MediaWatch)
Gerelateerde artikelen