Organisaties houden halsstarrig vast aan traditionele businessmodellen

Businessmodellen staan onder druk. Organisaties hebben echter moeite om nieuwe werkwijzen te omarmen en houden halsstarrig vast aan traditionele methoden die in het verleden altijd hebben gewerkt. Gebrek aan exponentieel denken zet het bestaansrecht van organisaties op het spel.

Dit stelt Tony Bosma, trendwatcher en futurist bij Ordina. Organisaties zijn zich nog onvoldoende bewust van hun omgeving en hebben moeite om de controle los te laten, gedragspatronen te herzien en achterhaalde businessmodellen te vervangen.

Bosma: ‘In huidige businessmodellen staat nog te vaak kwantiteit en snel gewin centraal. Terwijl andere elementen dan geld in toenemende mate belangrijk worden, zoals aandacht en tijd. Huidige businessmodellen voldoen niet langer; organisaties houden vast aan oude successen en blijven onbewust investeren in de oude wereld.’ Organisaties bevinden zich in een spagaat tussen overleven en innoveren.

‘Grootschalige budgetten zijn echter niet noodzakelijk en werken zelfs averechts voor het herontwikkelen van businessmodellen. Innoveren vanuit luxe werkt niet’, aldus Bosma. ‘Weinig budget en beperkte tijd stimuleren juist creativiteit en innovatie’.

Volgens Bosma is het tijd om de traditionele wereld te verlaten. Organisaties moeten experimenteren met nieuwe businessmodellen buiten de muren van de organisatie. Door afstand te nemen en buiten de organisatie ideeën te ontwikkelen en uit te werken, komen vernieuwende businessmodellen tot stand. ‘Denk exponentieel en over de grenzen van de branche heen om winst te behalen. Samenwerking vormt hierin een belangrijke peiler’, aldus Bosma.

__________________________________________________________________________________
CFO Ready na de masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management 
Wilt u als financieel vakman groeien in uw rol als strategisch partner? Zoekt u naar het juiste gereedschap om te sparren met de CEO? Volg dan deze unieke vijfdaagse masterclass. Ontvang perfect inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO. Het aantal plaatsen is gelimiteerd. Meer informatie en aanmelden.
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen