Opleving overnamemarkt technologie in 2010

Het aantal overnames en fusies in de wereldwijde technologiesector is vorig jaar fors afgenomen, zo blijkt uit het rapport 'M&A Insights: technlogy sector' van PricewaterhouseCoopers. Het aantal transacties nam in vergelijking met 2008 met 48 procent af tot 297 transacties, de waarde ervan zakte zelfs met 60 procent tot 36,8 miljard euro.

Toch is de sector volgens het rapport minder aangeslagen door de crisis vergeleken met andere sectoren, omdat de pijplijn met verwachte transacties zich reeds aan het vullen is. “De signalen voor 2010 zijn relatief goed”, zegt Cornelis Smaal, partner transaction services bij PricewaterhouseCoopers. “Vooral bedrijven die software als een online dienst (SaaS) aanbieden en die software voor de gezondheidszorg, financiële instellingen en veiligheiddoeleinden ontwikkelen staan hoog op de verlanglijstjes.”

Het afgelopen jaar zakte vooral de Europese transactiemarkt ver terug. Het marktaandeel van Europa in de wereldwijde transactiemarkt zakte van 39 procent terug naar 17 procent. Aziatische bedrijven waren daarentegen gewilder. Het marktaandeel van Azië steeg van 13 naar 25 procent. Amerika bleef koploper met 51 procent marktaandeel in de wereldwijde transactiemarkt.

Volgens Cornelis Smaal zal de Europese transactiemarkt in 2010 weer aantrekken doordat er een aantal grote Amerikaanse fusies en overnames in de pijplijn zit. “De meesten zijn het gevolg van de drang naar synergievoordelen en van transformatieprocessen van bijvoorbeeld servicebedrijven die hun diensten uitbreiden. Bovendien neemt de behoefte van de publieke- en private sector naar technologische ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en veiligheid toe. Verder is er een grote vraag naar op maat ontwikkelde IT-diensten, zoals de vraag vanuit de financiële sector naar technologie op het gebied van regelgeving, compliance, risicomanagement en kostenreductieprogramma’s.”

Private equity-partijen waren vorig jaar met onder meer drie transacties boven de één miljard euro nog redelijk actief in de technologiesector. Vanaf de tweede helft 2010 zullen private equity-partijen naar verwachting hun investeringen van voor de crisis gaan verzilveren en zich richten op exit-strate

Gerelateerde artikelen