Opkomende landen trekken wereldeconomie

Het gecombineerde bruto nationaal product (bnp) van de opkomende markten zal dit jaar voor het eerst groter zijn dan dat van de ontwikkelde economieën. Dat voorspelt PwC in zijn jongste Global Economy Watch.

Volgens PwC zal de wereldwijde economie in 2013 met 3,3 procent groeien. China, India en Brazilië zijn samen verantwoordelijk voor de helft van deze groei, voorspelt PwC. De verwachte economische groei van China van ruim 750 miljard dollar is ongeveer gelijk aan het jaarlijkse bnp van Nederland. Het bureau verwacht dat China in 2020 de Verenigde Staten zal inhalen als ’s werelds grootste economie. De Amerikaanse economie zal volgens PwC dit jaar een tiende bijdragen aan de wereldwijde groei. De eurozone draagt vanwege de crisis in 2013 niet bij aan de groei van de wereldeconomie, verwachten de onderzoekers.

PwC stelt dat door de financiële crisis de verschuiving van de economische macht richting de opkomende economieën is versneld. Door de sterke groei in opkomende markten neemt de verstedelijking in die landen verder toe. Volgens PwC zal het aantal stadsbewoners in China dit jaar met 20 miljoen toenemen, twee keer zoveel als de bevolking van Parijs.

Bron: PwC

Gerelateerde artikelen