Opeens is de inflatie verschrompeld tot 0,2 procent

Prijsval bij gas en elektriciteit, maar voedsel blijft vooralsnog peperduur.

Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee drie procent stegen.

  • De kleinste prijsstijgingen sinds het CBS in 2016 maandelijks inflatiecijfers geeft
  • Volgens de Europese meetmethode was er in september zelfs deflatie
  • Voedingsmiddelen waren in september nog tien procent duurder dan een jaar eerder

Het zijn de kleinste prijsstijgingen die het CBS sinds september 2016 bekendmaakte. Dat de inflatie zo laag uitvalt, komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. Die schoten in 2022 nog hard omhoog door zorgen over het aanbod van aardgas nadat Rusland de toevoer daarvan naar Europa grotendeels had afgeknepen. Nu zijn de energieprijzen een stuk lager.

Europese meetmethode

Volgens de Europese meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, daalden de prijzen zelfs op jaarbasis. Het gaat dan om een afname van 0,3 procent. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

In de supermarkt merken mensen waarschijnlijk nog niet heel veel van de afgenomen inflatie. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog tien procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie liep sinds het einde van 2021 al steeds harder op, waarbij de oorlog in Oekraïne sinds februari 2022 voor extra sterke prijsstijgingen zorgde. De gevolgen voor de koopkracht van Nederlanders werden daarmee ook een belangrijk politiek thema. In de aanloop naar de verkiezingen is bestaanszekerheid bijvoorbeeld een belangrijk thema geworden en veel partijen in de Tweede Kamer steunen een extra verhoging van het minimumloon. (ANP)

Lees ook:

De CPI-inflatie (consumentprijsindex) 2023 in Nederland in grafiek en tabel

De Rabobank legt uit waarom de lage inflatie in werkelijkheid veel hoger is

Dit zegt de Miljoenennota 2023 over de inflatie in ons land

 

 

Gerelateerde artikelen