Oorlog Oekraïne jaagt olie- en gasprijs opnieuw omhoog

Oorlog Oekraïne jaagt olie- en gasprijs opnieuw omhoog
Ook de prijzen van goud, zilver, platina, aluminium en koper zitten flink in de lift.

 De prijs voor olie en gas is vandaag hard aan het stijgen door het ingaan van nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg maandagochtend met meer dan 6 procent tot 97,33 dollar. Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, klom ruim 5 procent tot meer dan 103 dollar per vat.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt steeg vandaag met 36 procent tot bijna 127 euro, om daarna weer iets te dalen tot krap 108 euro. Rusland is Europa’s grootste gasleverancier. Ongeveer een derde van de gasleveringen stroomt doorgaans via Oekraïense pijpleidingen.

De prijsstijgingen worden toegeschreven aan de sancties die zijn opgelegd aan Rusland. Zo zijn verschillende Russische banken uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Daardoor kunnen de olieleveringen van Rusland worden geraakt, omdat betalingen voor die olie via Russische banken niet meer mogelijk zijn.

Naast de uitsluiting van Russische banken van SWIFT worden ook tegoeden van de Russische centrale bank bevroren en zijn er persoonlijke sancties van het Westen gericht tegen president Vladimir Poetin en de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten, waaronder ook Rusland, gaan deze week weer vergaderen over de productie. Momenteel is de OPEC+ bezig de productie elke maand geleidelijk te verhogen. Het is nu de vraag wat het conflict in Oekraïne voor gevolgen gaat hebben voor de afspraken bij de OPEC+. 

Ook de prijzen van andere grondstoffen stijgen sterk door vrees voor verstoringen van Russische leveringen. Het gaat bijvoorbeeld om zilver, platina, aluminium, koper, nikkel en palladium. Rusland is een belangrijke leverancier van deze metalen. De goudprijs steeg ook omdat beleggers het edelmetaal in onrustige tijden als een veilige belegging zien.

(ANP)