Óók 4de bank van Nederland worstelt met uitvoering en kosten witwasregels

Verschil tussen lage spaarrente en hoge

Het bedrijf achter de ASN Bank, RegioBank en SNS doet niet genoeg om witwassen en financieren van terrorisme tegen te gaan. De Volksbank, sinds 2013 in handen van de overheid, is hier door De Nederlandsche Bank (DNB) voor op de vingers getikt. De toezichthouder heeft aangekondigd een boete te willen opleggen. Het is nog niet duidelijk hoe hoog die boete wordt.

  • winst Volksbank mede door hogere rente
  • bank worstelt met witwasregels
  • kosten maatregelen tegen witwassen lopen op

De Volksbank heeft van DNB te horen gekregen dat uiterlijk op 1 april volgend jaar de “systematische integriteitsrisicoanalyse” van de bank op orde moet zijn. “DNB heeft tevens haar voornemen aangekondigd een procedure te starten om een bestuurlijke boete op te leggen”, meldt de genationaliseerde bank bij de halfjaarresultaten.

Witwasregels blijven hoofdpijndossier

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij de Nederlandse banken. ING en ABN AMRO moesten beide honderden miljoenen euro’s betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM). De Rabobank kreeg in 2018 een dwangsom van 500.000 euro opgelegd vanwege het overtreden van de regels. Dat bedrag moest in 2021 worden betaald omdat de procedure toen nog niet voldoende was verbeterd. [artikel gaat verder na onderstaande alinea]


Heeft u als controller, CFO of financieel manager een visie, mening of opmerking over de renteontwikkeling en bedrijfsleningverstrekking bij banken? Ervaart uw afdeling finance de gevolgen van dit beleid en wilt u meewerken aan een artikel, dan neemt de redactie graag contact met u op. Mail ons dan met uw reactie of vragen.


Stijgende kosten witwasregels blijven hoofdpijndossier

De drie grootbanken – ING, ABN AMRO en de Rabobank – maakten de afgelopen dagen al hun resultaten over de afgelopen maanden bekend. Wat opviel waren de hoge winsten die ze maakten door de gestegen rentes, maar ook de toegenomen kosten die ze maakten om zaken als witwassen tegen te gaan. In het geval van de Volksbank was een stijging van de operationele kosten met een vijfde niet genoeg om helemaal volgens de regels te werken.

“We betreuren het dat we niet in staat zijn geweest om met betrekking tot klantintegriteit geheel aan onze verantwoordelijkheid als poortwachter te voldoen”, reageert topman Martijn Gribnau. “We stellen alles in het werk om de tekortkomingen binnen de door DNB opgelegde termijn te herstellen.”

Stijgende kredietrente, achterblijvende spaarrente

Net als concurrenten ING, ABN AMRO en de Rabobank profiteerde de Volksbank de afgelopen periode volop van de gestegen rente. De winst verdubbelde het afgelopen halfjaar ruim, tot 248 miljoen euro. Dat is een groei van 153 miljoen euro. Wie een lening afsluit betaalt tegenwoordig beduidend meer rente, terwijl de Volksbank verhoudingsgewijs minder geld kwijt is aan de nog relatief lage rente voor spaarders.

(ANP)


Lees ook:

Gerelateerde artikelen