Ook Rabobank werkt mee aan compensatie rentederivaten

Rabobank werkt mee aan de eerder deze week voorgestelde compensatie voor ondernemers met rentederivaten. Daarvoor treft de bank een extra voorziening van 500 miljoen euro, meldde Rabo donderdag.

Maandag gaf de bank nog aan zich te beraden op de door een onafhankelijke commissie voorgestelde compensatieregeling. ING, ABN AMRO, SNS en Van Lanschot lieten daarbij wel direct weten in te stemmen met de voorstellen. Die maken het voor klanten die de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten kochten makkelijker om compensatie te krijgen.

Rentederivaten zijn bedoeld om ondernemers te beschermen tegen een stijging van de rente. De afgelopen jaren ging de rente echter sterk omlaag, waardoor ondernemers met hoge kosten werden geconfronteerd.

De compensatieregeling heeft betrekking op ongeveer 9000 zakelijke klanten van Rabobank, die samen circa 11.000 derivatencontracten hebben. De afwikkeling van alle zaken duurt naar verwachting nog ongeveer een jaar.

Rabobank is goed voor het grootste deel van de derivatencontracten en moet daarom het meeste geld uittrekken voor de compensatie. In totaal heeft Rabo hiervoor nu 700 miljoen euro gereserveerd. ABN meldde deze week een reservering van in totaal bijna een half miljard euro, bij ING komt de tegenvaller uit op circa 250 miljoen euro.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en toezichthouder AFM lieten weten tevreden te zijn met de deelname van Rabobank aan de compensatieregeling. Van de bij het hoofdpijndossier betrokken banken heeft nu alleen Deutsche Bank nog niet aangegeven mee te doen. De Duitse bank was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie. 

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen