“Onzekerheid bedrijfsleven rond Brexit en verkiezing Trump afgenomen”

De top van het internationale bedrijfsleven is de afgelopen maanden positiever geworden over 2017. Uit het Grant Thorntons International Business Report (IBR), een kwartaalrapportage van accountants- en adviesbureau Grant Thornton onder 2.600 bedrijven in 37 economieën blijkt dat het zakelijk optimisme toeneemt door de aantrekkende economie, terwijl de onzekerheid rond zaken als de Brexit en de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is afgenomen.

Het zakelijk optimisme ligt in het vierde kwartaal van 2016 wereldwijd op 38 procent. Hiermee ligt het 5 procentpunt hoger dan in het derde kwartaal van 2016. Dit is het hoogste niveau sinds het derde kwartaal van 2015. Het zakelijk optimisme in de EU steeg met 6 procentpunten naar 34 procent, in de eurozone was er een stijging van 10 procentpunten naar 37 procent. De stijging is ook te zien in de Verenigde Staten (van 43% naar 54%) en in China (van 30% naar 46%).

De helft van de 2600 wereldwijd ondervraagde bedrijven denkt in 2017 meer omzet te behalen. Ook zijn de vooruitzichten voor prijsstijgingen en een hoger rendement verbeterd. Ook het voornemen om meer te investeren in machines en installaties is in twee jaar niet zo sterk geweest, aldus het rapport. Dit laatste geldt evenwel niet voor Nederlandse ondernemers, die ook minder positief gestemd zijn over de exportverwachtingen. Qua werkgelegenheid wordt in Nederland wel positiever vooruit gekeken.

Volgens Grant Thornton kunnen bedrijven beter sturen op zaken als belastingen, werkgelegenheid en handelspolitiek nu de “onzekere periode achter ons ligt”. Ondernemers weten dat de Brexit doorgaat en weten wie de nieuwe Amerikaanse president wordt. “En met die wetenschap gaan ze het nieuwe jaar positiever tegemoet.”

Wel benadrukt Grant Thornton dat er nog verkiezingen aankomen in onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland die zeker in de Europese markt wel weer tot onrust kunnen leiden.

(ANP/Grant Thornton)

Gerelateerde artikelen