Ontwerper eurobiljetten vreest dat herontwerp leidt tot ruzie

Ontwerper eurobankbiljetten vreest dat een herontwerp kan leiden tot rivaliteit tussen landen.

De Oostenrijkse kunstenaar Robert Kalina, die de originele eurobankbiljetten heeft ontworpen, vreest dat een herontwerp van het briefgeld kan leiden tot rivaliteit tussen landen. Dat heeft hij gezegd in een interview met het Franse persbureau AFP. De eurobiljetten krijgen binnen een paar jaar een nieuw uiterlijk en over hoe ze er precies uit moeten komen te zien mogen Europeanen meedenken.

Maar volgens Kalina is het niet zo simpel om tot een geschikt ontwerp te komen. Vandaar dat hij in het verleden met neutrale illustraties van ramen, poorten en bruggen kwam. Die staan inmiddels twee decennia op de huidige biljetten afgebeeld, want per 1 januari 2002 zijn de euromunten en eurobiljetten in gebruik gekomen.

De ECB maakte onlangs bekend naar verwachting in 2024 een definitieve beslissing te nemen over het nieuwe ontwerp. Nadat een adviesgroep voorstellen heeft gedaan, vraagt de centrale bank het publiek zich uit te spreken over de geselecteerde thema’s. Dan volgt een ontwerpwedstrijd voor de nieuwe bankbiljetten, waarna de ECB het publiek opnieuw raadpleegt. Het definitieve besluit ligt bij het bestuur in Frankfurt.

“Na twintig jaar is het tijd om het uiterlijk van onze biljetten aan te passen, om ervoor te zorgen dat Europeanen van alle leeftijden en achtergronden zich er beter in herkennen”, heeft ECB-preses Christine Lagarde gezegd.

Kalina probeerde juist bankbiljetten te ontwerpen waarmee alle Europeanen zich konden identificeren zonder dat dit nationalistische gevoelens zou opwekken. Hij liet zich inspireren door bestaande gebouwen maar zorgde ervoor dat die niet herkenbaar waren. “De vraag is of mensen nu wel bijvoorbeeld beroemdheden kunnen accepteren die op biljetten worden vertegenwoordigd”, ook al kunnen die worden gelinkt aan een bepaald land, geeft Kalina aan. Volgens hem zou muziek een goed thema zijn om de volgende generatie biljetten op te baseren omdat grote componisten zoals Beethoven en Mozart niet direct aan een specifiek land kunnen worden gelinkt.

Gerelateerde artikelen