‘Ongelijkheid woningmarkt aanpakken door belasten overwaarde’

Hoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland pleit voor fiscale aanpak overwaarde.

Als je de ongelijkheid op de woningmarkt wil aanpakken, kun je denken aan het belasten van de overwaarde op iemands eerdere huis. Dat heeft hoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland gezegd tegen onderzoeksjournalistiekplatform Pointer van KRO-NCRV.

Volgens Blom is een belangrijke reden dat starters op de woningmarkt moeilijk een huis kunnen kopen, het feit dat ze geen overwaarde hebben op een eerdere woning. Dat veroorzaakt ongelijke kansen tussen starters en doorstromers, aldus de econoom. Vandaar dat ze het belasten van de overwaarde oppert.

Hoewel er tot nu toe nog weinig geluiden opgaan in de politiek over deze belastingmaatregel, denkt Blom dat dit effectiever werkt om de kansen van starters te vergroten, dan bijvoorbeeld het verruimen van de hypotheek voor starters. “Als starters een hoger budget te besteden hebben, heeft dat juist een gunstig effect op mensen die hun huis verkopen omdat de prijzen stijgen”, legt ze uit. “Ook toen de overdrachtsbelasting voor starters werd verlaagd, zagen we dat onmiddellijk terug in de stijgende huizenprijzen.”

Gerelateerde artikelen