Onderzoek VS: ‘Ai in facturatieproces levert efficiency en betere klantrelatie’

Amerikaans onderzoek naar Ai-tools voor factuurbeheer

Veel organisaties in de VS en daarbuiten gebruiken nog steeds handmatige processen voor het verwerken van facturen en betalingen. Dit leidt tot veel papierwerk, tijdverlies en frustratie, zo blijkt uit een recent rapport van Modern Treasury. Volgens de onderzoekers laat de uitkomst zien dat leidinggevenden hun huidige facturatieproces als “complex, traag en inefficiënt” beschouwen. 80% van de respondenten gaf aan dat tot wel de helft van hun betalingsproces handmatig verloopt.

Fouten, vertragingen en hoge kosten zijn structurele problemen

Naast de handmatige verwerking, kampen veel bedrijven ook met fouten, vertragingen en hoge kosten. Onlangs liet techadvies- strategieconsultant bureau Gartner met onderzoek zien dat bijna drie van de vijf accountants (59%) elke maand meerdere fouten maken vanwege de hoge werkdruk. Dit leidt tot langere doorlooptijden, hogere operationele kosten en slechtere relaties met klanten. [Alinea gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


AI biedt een revolutionaire oplossing

Experts verwachten dan ook dat kunstmatige intelligentie (AI) een oplossing kan bieden om facturatieprocessen te stroomlijnen. Door AI-algoritmen toe te passen, kunnen organisaties data-invoer automatiseren, de nauwkeurigheid verhogen en fraude detecteren. Daarnaast biedt Ai data waarop betere geinformeerde beslissingen kunnen worden genomen –al dan niet met voorspellende analyses. Bovendien maken AI-oplossingen het mogelijk om gepersonaliseerde betalingsmethoden te hanteren, wat leidt tot sterkere relaties met klanten en een hogere efficiëntie.

Bedrijven omarmen AI in toenemende mate

Een Google-onderzoek wees uit dat ongeveer 40% van het hoger uitvoerend management het dringend noodzakelijk acht, om creërende AI toe te passen. Volgens een internationale platform voor digitaal betalen zijn automatisering en AI essentiële tools geworden in de B2B-wereld om financiële operaties en betalingsprocessen te transformeren.

Voordelen van AI in facturatieverwerking:

  • Snellere verwerking: AI kan facturen automatisch lezen, classificeren en routeren voor goedkeuring, zonder menselijke tussenkomst.
  • Stroomlijnende workflows: AI kan automatische goedkeuringsworkflows creëren en is in staat om veelvoorkomende facturen zelfstandig goed te keuren, waardoor menselijke interventie overbodig wordt.
  • Efficiëntere betalingen: AI kan betalingen automatisch plannen en verzenden via integratie met betalingssystemen en gateways.
  • Vroegtijdige kortingen benutten: Door realtime-inzicht in facturen kunnen organisaties sneller profiteren van kortingen bij vroege betaling.
  • Kostenbesparingen en betere relaties: AI kan discrepanties in facturen automatisch detecteren, waardoor kosten bespaard worden en relaties met leveranciers verbeteren.

Wat  voor soort AI-tool voor facturatieverwerking

1. Machine learning-algoritmen vormen de kern van AI-gestuurde facturatieverwerking. Deze algoritmen leren namelijk van historische data waardoor processen in de loop van de tijd beter worden.

2. Natural Language Processing (NLP) verbetert de mogelijkheden van AI-systemen door waardevolle inzichten te verkrijgen uit ongestructureerde data zoals facturen en contracten.

3. Robotic Process Automation (RPA) vult AI aan door repetitieve taken te automatiseren, waardoor personeel vrijgemaakt wordt voor complexere werkzaamheden.

4. Blockchain-technologie zorgt voor veilige en transparante transacties, waardoor het risico op fraude wordt verminderd en het vertrouwen in het betalingsproces wordt vergroot.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen