Onderzoek naar fusie Campina-Friesland Foods

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) gaat een diepgaand onderzoek verrichten naar de voorgenomen fusie tussen Campina en Friesland Foods. De Europese Commissie heeft ernstige bedenkingen over de fusie omdat er daarmee een grootmacht op de Nederlandse zuivelmarkt ontstaat.

De fusie tussen de twee zuivelbedrijven werd eind vorig jaar aangekondigd. Recentelijk kwamen de twee bedrijven tot een overeenkomst. Met de fusie zou een concern ontstaan met een jaarlijkse omzet van 9,1 miljard euro.

Zowel Campina als Friesland Foods haalt nog een groot deel van de omzet in Nederland. Beide bedrijven zeggen zich echter met een fusie te willen wapenen tegen een toenemende concurrentie, die vooral wordt verwacht als de Europese zuivelmarkt verder liberaliseert.

Kroes stelde vooral bezorgd te zijn over de gevolgen voor de markt voor verse zuivelproducten en kaas. Ook zijn Campina en Friesland Foods elkaars grootste concurrenten op het gebied van toetjes en drinkyoghurts. Daarnaast wijst Kroes op mogelijke bevoorradingsproblemen voor concurrenten als de fusie tussen beide zuivelondernemingen doorgaat.

Over het onderzoek verklaart Kroes: “In een tijd waarin de voedselprijzen stijgen, dienen de consumenten te worden beschermd tegen beperkingen van de mededinging die de prijzen in deze sector kunnen opdrijven. Dat gevaar lijkt bij deze voorgenomen concentratie reëel en daarom is een diepgaand onderzoek noodzakelijk.”

Uitsluitsel van de Europese Commissie wordt verwacht op 24 november.

Gerelateerde artikelen