Onderzoek: ‘Finance loopt achter met gebruik Ai’

Amerikaans onderzoek naar Ai gebruik finance management

Uit recente gegevens van onderzoeks- en adviesbureau Gartner blijkt dat hoger financieel management in de VS, waaronder CFO’s en financieel controllers, aarzelen om kunstmatige intelligentie (AI) te implementeren. Dat blijkt uit een bericht op hun website.

  • slechts 39% van financieel managers is actief bezig met AI … 
  • … 61% zit nog in de beginfase …
  • … ruim een kwart (28%) is bezig met het ontwikkelen van AI-proefprogramma’s
  • Gartner identificeert 4 redenen voor vertraging AI-implementaties binnen finance

Slechts 39% van hen is actief bezig met de planning rond AI of heeft concrete plannen, terwijl 61% nog in de beginfase verkeert. Dit plaatst de afdeling finance binnen bedrijven ver achter op andere afdelingen, zoals human resources, juridische zaken, IT en inkoop, die al twee keer zo waarschijnlijk zijn om AI te gebruiken.

Vier redenen voor terughoudendheid

De terughoudendheid ten aanzien van Ai gebruik door van financiële leiders wordt door de onderzoekers toegeschreven aan diverse redenen:

  1. een gebrek aan technische mogelijkheden
  2. lage kwaliteit van gegevens, info en data
  3. onvoldoende gebruiksscenario’s
  4. overige prioriteiten

Ondanks deze uitdagingen toont de data aan dat financiële leiders niet stilzitten. Bijna een derde (30%) van hen bevindt zich in de planningsfase voor AI-implementatie, terwijl ruim een kwart (28%) bezig is met het ontwikkelen van AI-proefprogramma’s.

Proefprogramma’s worden gedraaid

Hoewel de implementatie van AI in financiën nog achterloopt, hebben financiële leiders een lichte voorsprong in de ontwikkeling van proefprogramma’s. Meer dan een kwart (28%) van hen is bezig met het ontwikkelen van deze proefprogramma’s, vergeleken met 24% van andere gebieden voor administratieve ondersteuning. Ondanks dat ondersteuningsteams meer kans hebben om niet op de hoogte te zijn van waar de financiële afdeling staat met betrekking tot AI, biedt de gevarieerde positieve ervaring binnen financiën hoop voor CFO’s die overwegen te investeren.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Tijdens deze inspirerende middag op 6 december in AFAS Leusden nemen we je mee in de wereld van generatieve AI in de financiële dienstverlening. Raak geïnspireerd door de mogelijkheden van generatieve AI voor accountants en financials. En begrijp hoe je deze revolutionaire techniek op een betrouwbare, legale en ethische manier kan toepassen.

Gerelateerde artikelen