Onderzoek: ‘Amerikaanse financieel managers minder optimistisch’

Amerikaanse financieel managers verwachten doelstellingen 2023 niet te halen

Driekwart van de financieel managers (76%) in de VS verwacht dat dit jaar minder middelen en kleinere
budgetten beschikbaar zullen zijn in vergelijking met 2022. 60% van de ondervraagden vindt daarom dat het beheren van de cashflow de belangrijkste prioriteit voor de CFO en de financiële afdeling moet zijn, terwijl 48% aangeeft dat de aandacht naar kostenreducties moet gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse leverancier van crediteuren-, inkoop- en betalingsautomatiseringssoftware Tipalti.

  • CFO moet leiden tot waardecreatie
  • doelstellingen 2023 worden niet gehaald
  • automatisering in finance geeft ruimte voor strategie

Deze hernieuwde focus op de fundamenten is duidelijk zichtbaar in de technologie-investeringen van Amerikaanse bedrijven. Meer dan 2-op-5 van de financieel managers aldaar, namelijk 44%, geeft aan dat zij zich momenteel meer zijn gaan richten op het bereiken van efficiëntieverbeteringen.

Doelen worden niet gehaald

Vanwege onzekerheden in de economie hebben CFO’s in de VS ook een andere kijk op de groeivooruitzichten van hun bedrijf gekregen. In vergelijking met vorig jaar verwachten minder financiële executives op het Amerikaans continent dat hun bedrijf in staat zal zijn om te groeien. Daarnaast verwacht 12% van de financieel managers dat hun organisatie in 2023 onder financiële doelen en verwachtingen in 2023 uit zal komen. In 2022 had slechts 2% van de financieel managers een vergelijkbare verwachting. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


FM.nl schrijft regelmatig over relevante onderzoeken in binnen en buitenland. Onlangs verscheen een  artikel over de afnemende groei van de wereldwijde schulden, kredieten en vorderingen van banken. Ook was recentelijk een analyse te lezen van een kredietverzekeraar over de verschillende gevolgen van de stijgende rente voor corporate finance in de eurozone. Naast relevant nieuws, interviews, analyses en artikelen over finance, besteed FM.nl ook regelmatig aandacht aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van HR en beveiliging van finance, zoals bijvoorbeeld in de publicaties over de waarschuwingen van de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aan het adres van verbonden IT-systemen van bedrijven. Schrijf u daarom hier in voor de nieuwsbrief zodat u altijd op de hoogte bent van het relevante nieuws.


CFO: Waardecreator of administratiecontroleur?

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 58% van de hogere leidinggevenden in finance aan geven dat zij de rol van hun CFO zien als een waardecreator terwijl 4-op-10 (42%) van de executives de financiële topman omschrijft als een financiële en boekhoudkundige rentmeester (42%). Drie van de vier financieel managers (76%) is het ermee eens dat handmatige dat handmatige taken nog steeds te veel tijd en moeite van hun financiële teams opslokken.

Financiële automatisering geeft ruimte voor strategie …

Verder stelt het onderzoek dat automatisering van bijvoorbeeld onkostenuitgaven, inkooporderbeheer en betalingen te automatiseren, kunnen CFO’s de nauwkeurigheid van de financiële functie verhogen en de tijd die de finance afdeling moet besteden aan handmatige taken, verminderen. Daarmee hoeft de financieel topman minder tijd te besteden aan interventies en toezicht.

… strategie leidt tot waardecreatie.

De onderzoekers vermoeden dat financiële automatisering de CFO’s in staat stelt om tijd en inspanningen te verschuiven van het dagelijkse financiële beheer naar meer waardecreërende activiteiten. “De juiste oplossingen helpen CFO’s om een meer strategische bijdrage te leveren aan de bedrijfsdoelstellingen, zodat ze de tijd en de tools krijgen die ze nodig hebben om zich te concentreren op het analyseren van gegevens en inzichten en deze toe te passen op beslissingen die de waarde van de onderneming verhogen.”, zo schrijft het onderzoek.