Ondernemersvertrouwen omlaag

Nederlandse ondernemers hebben iets minder vertrouwen door krapte op arbeidsmarkt.

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de economie licht gedaald aan het begin van het derde kwartaal. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.

Het vertrouwen kwam in de meetperiode uit op een stand van 10,6. Dat betekent een daling van 1,4 punten ten opzichte van de vorige periode. Daarmee is het vertrouwen terug op het niveau van half februari. Ieder cijfer boven de nul wijst op optimisme, daaronder op negatieve verwachtingen. Sinds medio 2018 meldt ongeveer een kwart van het niet-financiële bedrijfsleven in de conjunctuurenquête een tekort aan arbeidskrachten. Desondanks denkt 12 procent van de ondernemers zijn personeelsbestand te kunnen uitbreiden in het derde kwartaal. Het CPB  dat de krapte volgend jaar minder zal zijn.

Bij 35 procent van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening is er een tekort aan arbeidskrachten. In de bedrijfstak vervoer en opslag ervaart 32 procent van de ondernemers een tekort. Ook in de informatie en communicatie, horeca en bouwnijverheid is het percentage bedrijven dat hierdoor wordt belemmerd bovengemiddeld. In de delfstoffenwinning meldt echter slechts 5 procent van de bedrijven belemmeringen door een personeelstekort.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data


(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen