Ondernemers trouw aan huidige accountant

Ondanks recente discussies over accountantskantoren is het vertrouwen van ondernemers in hun accountant blijvend hoog. Dat blijkt uit onderzoek van softwareleverancier Exact.

Slechts 4 procent van de ondernemers is ontevreden met de huidige accountant en ruim driekwart zegt het komende jaar zeker niet te switchen naar een ander. De grootste bedreiging lijkt het kostenplaatje: in ruil voor lagere kosten is een derde van de mkb’ers (alsnog) bereid van accountant te wisselen.
De accountant wordt vooral als belangrijke raadpleger gezien bij het opstellen van het bedrijfsplan, meer nog dan de zakelijke partners en/of mede-eigenaren. Het gaat dan met name om financiële prognoses (85 procent). Dit advies werpt zijn vruchten af: mkb’ers met een jaarplan vertonen meer groei dan bedrijven zonder jaarplan. Toch vraagt ruim de helft van de ondernemers niet om advies bij het opstellen van hun jaarplan, terwijl zij daar vaak wel behoefte aan hebben.
Hoewel boekhouden vooralsnog de op één na grootste inkomstenbron van accountants is, ziet ruim 70 procent al een verminderde vraag hiernaar en verwacht bijna 80 procent een omzetdaling op dat gebied. Accountants zien bedrijfsadvies als grootste groeimarkt (65 procent). Vrijwel alle ondervraagde accountants denken dat klanten meer behoefte hebben aan advies over financiële of fiscale vraagstukken. Deze veranderende rol lijkt ten koste te gaan van de traditionele boekhouding.
Volgens de accountants is er daarom op meerdere gebieden nog werk aan de winkel. Als grootste verbeterpunt wordt door ruim de helft ICT genoemd, gevolgd door data-analyse. De accountants maken over het algemeen nog gebruik van traditionele programma’s. Slechts een derde van de accountants maakt momenteel gebruik van boekhoudsoftware uit de cloud, terwijl het merendeel van de bedrijfsresultaten nog steeds in Excel wordt vastgelegd.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen