Ondernemers leenden in coronacrisis 50 miljard van banken

Meer dan twee keer zoveel ondernemers kregen een betaalpauze.

De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 51,1 miljard euro aan leningen gegeven aan ondernemingen. Daarmee werden zo’n 56.000 ondernemers geholpen, laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. Van het totaalbedrag werd 6,8 miljard euro in de afgelopen maand geleend.

Volgens NVB-voorman Chris Buijink toont de vraag naar krediet dat “grote delen van de economie ondanks alles goed presteren”. Wel ziet hij dat de scheiding tussen bedrijven die het goed doen en bedrijven die veel last hebben van de coronacrisis en maatregelen om de pandemie te beteugelen steeds groter wordt.

Dat ziet hij aan het feit dat het aantal leningen waarvoor de overheid zich garant stelt maar zeer beperkt groeide. “Ondernemers in getroffen sectoren lijken minder krediet aan te vragen, omdat hun vooruitzichten onzeker zijn en zij nu geen extra schuld willen aangaan.” De overheid moet volgens Buijink dan ook snel duidelijkheid geven over wat het gaat doen met de overheidssteun. De NVB hoopt dat die wordt voortgezet.

Sinds het begin van de coronacrisis hebben 129.000 bedrijven een betaalpauze gekregen met een totale waarde van 3,1 miljard euro. Bijna 26.000 particulieren kregen zo’n pauze voor hun hypotheek en nog eens 12.000 voor een andere lening. Die uitgestelde terugbetalingen waren in totaal 88 miljoen euro waard.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen