Ondernemers doen liever elders zaken

Nederlandse ondernemers hekelen Haags regeldrang en vinden zakendoen in buitenland makkelijker.

Zo'n twee derde van de ondernemers voelt zich niet gehoord door politiek Den Haag. Ze vinden dat ze in hun groei worden geremd door doorgeschoten regeldrang. Ook missen ze inlevingsvermogen bij de beleidsmakers. Als voorbeeld worden “strafmaatregelen” in de vorm van klimaatwetgeving genoemd.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van financieringsplatform October onder ruim duizend ondernemers bij het midden- en kleinbedrijf. Vooral ondernemers in de logistieke sector, de detailhandel en de bouw willen meer begrip van de overheid. Volgens directeur Luuc Mannaerts van October worden deze sectoren hard geraakt door digitalisering en klimaatverandering.

Een op de zes zakenlui geeft het ondernemersklimaat in Nederland een onvoldoende, mede vanwege onbegrip in Den Haag. Verder denken bijna zes op de tien ondernemers dat zakendoen in andere Europese landen makkelijker is dan in Nederland.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen