Omzetgroei accountants loopt terug in vierde kwartaal 2008

Accountants en economische dienstverleners hebben in het vierde kwartaal van 2008 een omzetgroei gerealiseerd van 6,1 procent. Dit blijkt uit kwartaalcijfers betreff ende zakelijke dienstverlening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het derde kwartaal van 2008 kenden accountants nog een omzetgroei van 8,1 procent. De omzet van de totale zakelijke dienstverlening was in het vierde kwartaal van 2008 bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was de kleinste omzetgroei sinds eind 2004.

Op reclamebureaus na realiseerden alle branches in de zakelijke dienstverlening omzetgroei. Al waren de verschillen tussen de diverse branches groot. Bedrijven in de keuring en controle behaalden in het vierde kwartaal de hoogste omzetgroei. Hun omzet was 10 procent hoger.

Architecten en ingenieurs realiseerden nog ruim 8 procent groei. De omzetgroei van de uitzendbranche vlakte verder af en bedroeg in het vierde kwartaal 4 procent. In het eerste kwartaal was de groei nog bijna 13 procent.

Het aantal uitzenduren ligt al twee kwartalen lager dan een jaar eerder, maar het aantal detacheringsuren groeide in het vierde kwartaal nog steeds. De omzet van reclamebureaus kromp met bijna 4 procent. In een verslechterde economische situatie bezuinigen bedrijven op hun reclame-uitgaven.

Gerelateerde artikelen