Omzet transportsector na jaren weer in de min

Na zes jaar groei is de omzet in de transportsector in het derde kwartaal met bijna anderhalf procent gedaald. De omzet daalde het sterkst bij de vervoerde

De vervoerders over water noteerden in het derde kwartaal 9,5 procent minder omzet. In de zeevaart ging de omzet met 8,5 procent omlaag, in de binnenvaart was de krimp 12 procent. Door overcapaciteit staan de prijzen in deze deelbranches al enige tijd onder druk.

Omzet luchtvaart daalt

Bij de vervoerders door de lucht nam de omzet in het derde kwartaal af met ruim 4 procent. Dit is het tweede kwartaal op rij dat deze bedrijven omzet inleverden. Sinds de crisis in 2009 is zo’n sterke afname niet meer voorgekomen. Ondanks een toename van het aantal passagiers, daalde de omzet na een verlaging van de tarieven. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben te maken met toenemende concurrentie van low-budget maatschappijen.

Vervoerders over land boekten omzetstijging

De bedrijven in het vervoer over land (passagiers- en vrachtvervoer) hebben de omzet met ruim 3 procent zien toenemen. In alle deelbranches steeg de omzet. De verhuizers waren koploper: profiterend van de aantrekkende woningmarkt nam de omzet met 9,4 procent toe.  De omzet in het goederenwegvervoer laat de laatste drie jaar een stabiele groei zien van gemiddeld 3 procent per kwartaal. In het derde kwartaal van 2016 bedroeg de omzetgroei ruim 2,5 procent. Bij de taxibedrijven nam de omzet met ruim 1,5 procent toe. In deze branche gaat de omzet al vier kwartalen op rij omhoog.

Gerelateerde artikelen