Omzet exporteurs een kwart lager

Zes op tien exporteurs nog steeds lagere omzet, maar dip verbeterde van twee vijfde naar een kwart.

Zo’n 60 procent van de Nederlandse exporteurs is geraakt door de coronacrisis. Bij deze bedrijven is de omzet in het afgelopen halfjaar gemiddeld met bijna 26 procent gedaald. In april en mei, toen Nederland en veel andere landen in lockdown zaten, was de daling nog veel sterker, 39 respectievelijk 35 procent. Over heel 2020 verwachten exporteurs een omzetdaling van 23 procent. Dat melden Atradius en Evofenedex vandaag op basis van eigen cijfers.

Veruit de meeste ondernemers verwijzen naar de negatieve financiële gevolgen, gevolgd door een daling van de vraag naar hun producten en diensten. Sinds april geeft maar liefst driekwart van de bedrijven aan dat de pandemie vooral de export heeft geraakt, terwijl slechts een derde van mening is dat dit voor de import geldt. Atradius sluit niet uit dat deze ontwikkeling zich kan versterken als de overheidssteun in landen aan sectoren die in zwaar weer verkeren, afloopt.

Eén op de tien exporterende bedrijven zegt dat de inkomsten zijn gestegen door corona. Zij zagen een stijging van gemiddeld 15 procent. Door de huidige tweede coronagolf, verwacht een groeiend aantal bedrijven echter dat de gevolgen van de pandemie veel langer voelbaar zijn dan zij aanvankelijk hadden verwacht. Terwijl een ruime meerderheid in april nog dacht dat de gevolgen van de crisis uiterlijk tot het einde van 2020 zouden voortduren, is dit sentiment in september omgeslagen. Nu verwacht 60 procent van de ondervraagde bedrijven dat de impact van de coronacrisis nog tot ver in 2021 voelbaar zal zijn. Desondanks verwachten de meeste bedrijven dat hun bedrijfsomvang na de crisis hetzelfde zal zijn als daarvoor.

(bron: Evofenedex; foto: Chuttersnap, Unsplash)

Gerelateerde artikelen