Omzet accountants en belastingadviseurs ruim 6 procent omhoog

De omzet bij administratieve dienstverleners, zoals accountants en belastingadviseurs, is met 6,3 procent toegenomen in 2016. Dit is de sterkste jaar op ja

Het herstel dat in de tweede helft van 2015 inzette, heeft heel 2016 een vervolg gekregen. De omzet in het vierde kwartaal van 2016 lag 4,6 procent hoger dan in dezelfde periode van 2015.

In geheel 2016 hebben bedrijven in de rechtskundige dienstverlening (zoals notarissen, advocaten en juristen) 2,8 procent meer omzet gerealiseerd dan 2015. Per kwartaal liep de groei in 2016 steeds terug. In het eerste kwartaal werd een omzetgroei van 4,7 procent behaald ten opzichte van dezelfde periode één jaar eerder; in het vierde kwartaal bedraagt deze groei nog maar 1,4 procent.

Ondernemers in de juridische en administratieve dienstverlening zijn positief in hun verwachtingen voor hun omzet in het eerste kwartaal van 2017. Per saldo voorziet 34 procent van hen een omzetstijging. Daarmee zijn de omzetverwachtingen wel iets minder positief dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Desalniettemin bevinden de verwachtingen zich op een hoog niveau. Ook over het economisch klimaat en in mindere mate over de personeelssterkte zijn ondernemers positief. Over beide afzonderlijk denken ondernemers bijna hetzelfde als in het voorgaande kwartaal. Verder verwacht per saldo 22 procent van de ondernemers in het eerste kwartaal een stijging van de tarieven door te voeren.

Gerelateerde artikelen