OM onderzoekt ABN AMRO

ABN AMRO verdacht van onvoldoende controle tegen witwassen en financieren van terrorisme.

Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen bij ABN AMRO. Gekeken wordt of de bank zich aan de regels heeft gehouden met het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. ABN AMRO zegt zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek. Het aandeel van de bank kelderde vanochtend direct meer dan 9 procent.

Volgens het OM bracht een notificatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank de zaak aan het rollen. ABN AMRO wordt onder meer verweten dat het klanten niet voldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties. Een woordvoerder van ABN AMRO zei dat de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst, dat in opdracht van het OM onderzoek zal doen bij de bank, nog niet langs is geweest.

ING erkende vorig jaar dat het tekortgeschoten zou zijn met het voorkomen van witwassen. Het kreeg daarvoor een boete van in totaal 775 miljoen euro. Ook Rabobank maakte bekend dat het nog op verschillende dossiers verbeteringen moet doorvoeren bij zijn antiwitwasbeleid.

Het onderzoek baart minister Wopke Hoekstra van Financiën “uiteraard” zorgen. “Het is goed dat de bank alle medewerking aan het onderzoek verleent”, reageert Hoekstra. Nederland is nog altijd grootaandeelhouder van ABN AMRO. Hoekstra verwacht van de bank dat die hem informeert over de voortgang. De minister wil niet vooruitlopen op het onderzoek. “Het is nu aan het OM.”


(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen