Offringa (DSB) waarschuwde CFO Zalm bij aantreden

Gerrit Zalm heeft bij zijn aantreden als financieel bestuurder van DSB in december 2007 advies gekregen van voormalig commissaris Age Offringa. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een interne memo van Offringa aan Zalm. In die memo plaatst Offringa onder meer vraagtekens bij het verdienmodel van de bank.

Voor Offringa komt nog een herbeoordeling van zijn betrouwbaarheid door de Nederlandse Bank (DNB), een toets die Oud-minister Zalm reeds heeft ondergaan. In de memo aan Zalm, in bezit van het Financieele Dagblad, waarschuwt Offringa als vicevoorzitter van de raad van commissarissen Zalm voor het dubieuze verdienmodel van DSB Bank. “‘Hierbij een paar opmerkingen over financiële aangelegenheden die je als cfo de komende weken hoge prioriteit zult willen geven”, aldus de aanhef van Offringa, die daarna ingaat op het versterken van de vermogenspositie, het bijspijkeren van de jaarultimobalans en de liquiditeit.

Over dat bijspijkeren van de balans zegt Offringa: “Een cashinbreng vanuit Beheer naar de Bank verbetert de solvabiliteit direct en kost de aandeelhouder niets.” Ook meldt hij: “We moeten nog eens naar de voorziening voor structureel verlieslatende hypotheken kijken. Als we die kunnen ontgaan is dat ook goedkoop geld wat we zelf kunnen creeren.”

Hij stelt verder voor de balans van DSB ‘bij te spijkeren’. ‘Aangezien de jaarcijfers 2007 als officieel en geaudit stuk toch een belangrijke documentatiebron zullen vormen voor toekomstige geldgevers’, zo stelt Offringa.

Onder het kopje ‘liquiditeit’ bepleit Offringa dat DSB Bank geld leent bij banken, ‘ook al zou je een relatief hoge rente betalen’. Hij vervolgt: ‘Punt is dat je (..) kunt aantonen dat je naast spaargeld en securitisaties ook toegang hebt tot moneymarketfunding’.

Gerelateerde artikelen