NXP Semiconductors neemt rivaal Freescale over voor 10,7 miljard euro

De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors neemt zijn kleinere rivaal Freescale Semiconductor over voor ruim 10,7 miljard euro in contanten en aandelen. Dat maakte de chipfabrikant maandag bekend.

De voormalige chipdivisie van Philips NXP wil door de overname kosten besparen en haar marktaandeel laten groeien. NXP en het in het Texaanse Austin gevestigde Freescale denken de transactie in de tweede helft van het jaar af te ronden. Aandeel- en toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven.
Spelers in de chipmarkt hebben steeds meer schaalgrootte nodig om nog mee te kunnen komen in de kapitaalintensieve chipindustrie. ‘Een chipmachine van ASML kost circa 50 miljoen euro tot wel 100 miljoen euro voor de nieuwste modellen’, aldus analist Jos Versteeg op BNR Nieuwsradio. ‘Het neerzetten van een chipfabriek kost wel miljarden.’
 
De overname is dus een logische – misschien wel noodzakelijke stap voor NXP. Het samengevoegde NXP en Freescale krijgt een jaarlijkse omzet van zo’n 10 miljard dollar terwijl de bedrijfswaarde meer dan 40 miljard dollar is. Topman Richard Clemmer van NXP wordt topman en ‘president’ van de nieuwe onderneming.
__________________________________________________________________________
Wilt u binnenkort een bedrijf (ver)kopen? Dan is de cursus Actief in Overnames voor u onmisbaar. Ontdek in twee dagen wat u wilt en moet weten over het succesvol (ver)kopen van een bedrijf. Na de cursus neemt u de juiste stappen en vermijdt u de valkuilen. Meld u direct aan
__________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen